« Terug

Werken bij hogescholen

De komende jaren moeten hogescholen alle zeilen bijzetten om het personeelsbestand op peil te houden. Hogescholen werken daarbij aan het vergroten van de aantrekkingskracht van het hbo en aan een effectieve werving van werknemers.

In dit thema:


Vacaturesite Werken bij Hogescholen

Werkenbijhogescholen.nl is hét landelijk arbeidsmarktportaal van alle hogescholen. Op het arbeidsmarktportaal vinden bezoekers niet alleen vacatures van hogescholen, maar ook meer informatie over het werken in het hbo.

De hogescholen in de etalage

De website biedt ondersteuning bij de positionering van de sector én van de hogeschool. Hiertoe zijn hogeschoolpagina’s ontwikkeld, waarop alle hogescholen met hun profiel en andere belangrijke informatie vertegenwoordigd zijn. 

De rol van Zestor

Werkenbijhogescholen.nl is een initiatief van sociale partners. Zestor ontwikkelt en beheert de website. Hogescholen zijn zelf verantwoordelijk voor de plaatsing van vacatures.

Website statistieken

Elk jaar komt er een rapportage uit met daarin de statistieken over het voorgaande jaar. Gemiddeld heeft de site 50.000 websitebezoeken per maand! 

Benieuwd naar de site?

Klik op het logo om naar de site te gaan.


 

 


Imago hbo als werkgever

Inzicht in het imago van het hbo als werkgever helpt bij het vormgeven van het wervingsbeleid. Zestor heeft een imago-onderzoek uit laten voeren naar het hbo als werkgever, gericht op de functie van docent. Uit eerder onderzoek blijkt dat het werkplezier en de intrinsieke motivatie binnen het hbo hoog zijn. Medewerkers vinden het werk inhoudelijk interessant. Uit het imago-onderzoekt blijkt dat het beeld dat de buitenwereld heeft van het werken bij een hogeschool echter minder positief is. Dat geldt zeker voor de technische en economische sector. Daar liggen dus kansen. 

De belangrijkste onderzoeksresultaten uit het imago-onderzoek zijn samengebracht in een samenvatting. Daarnaast is een overzicht samengesteld met tips voor werving van docenten.

Het volledige rapport ‘Het beeld van het hbo als werkgever onder hoogopgeleide professionals; Imago-onderzoek’ is op te vragen via info@zestor.nl

 

Kennisnetwerk Werving & Imago
Op verzoek van hogescholen is het Kennisnetwerk Werving & Imago ingericht. Het netwerk richt zich op medewerkers van hogescholen die binnen hun hogeschool bezig zijn met het imago (branding) van hun hogeschool, verantwoordelijk zijn voor het werven (recruitment) van nieuwe collega’s of introductieprogramma’s (onboarding) voor nieuwe medewerkers ontwikkelen.

Het kennisnetwerk is bedoeld om sectorbreed kennis en expertise te delen, inspirerende voorbeelden op te halen en best practices van de eigen hogeschool te presenteren. Er is aandacht voor uiteenlopende onderwerpen, mede ingebracht door de deelnemers zelf.

Wil je meer informatie en/of je aansluiten bij dit netwerk? Neem dan contact op met Brigitta van Dalen.


Gepromoveerden in het hbo

 

Filmpjes arbeidsmogelijkheden

Er zijn filmfragmenten beschikbaar van interviews over de arbeidsmogelijkheden voor promovendi bij hogescholen, via de volgende Youtube-links:

Onderzoek arbeidsmogelijkheden

Zestor heeft eind 2012 opdracht gegeven voor een onderzoek naar de arbeidsmarkt voor promovendi en (recent) gepromoveerden in het hbo. Er is een inventarisatie gedaan naar de arbeidsmogelijkheden binnen hogescholen. Ook is een inventarisatie gedaan onder promovendi en recent gepromoveerden: Hoe kijken zij aan tegen het werken in het hbo?

Op basis van dit onderzoek zijn een handreiking en folder opgesteld. De handreiking biedt beleidsmedewerkers, managers en arbeidsmarktspecialisten van hogescholen achtergrondinformatie, praktijkvoorbeelden en tips. De folder geeft inzicht in het werken bij hogescholen en in de loopbaanmogelijkheden binnen een hogeschool en is in eerste instantie bedoeld voor verspreiding onder promovendi en reeds gepromoveerden. De folder is voor hogescholen en universiteiten kosteloos beschikbaar.

 

Meer weten over dit onderwerp?

Brigitta van Dalen

Projectadviseur

06 - 11 27 03 52

Zestor, arbeidsmarkt- en opleidingfonds hbo is opgericht door partijen bij de cao-hbo: