Marjet Steenhuisen, senior adviseur marketingcommunicatie Hogeschool Inholland

Header image
Veel middelbare scholieren staan voor de keuze voor een vervolgopleiding. Maar hoe kies je een opleiding en een hogeschool, als alle activiteiten even niet in het gebouw plaatsvinden maar online? Marjet Steenhuisen is senior adviseur marketingcommunicatie bij Hogeschool Inholland. Zij vertelt over de uitdagingen om studenten in deze tijd goed te informeren.

Wat doe je precies in het dagelijks leven?

Ik ben verantwoordelijk voor de studenteninstroom voor de opleidingen van twee onderwijsdomeinen. Het is van belang dat de communicatie over opleidingen aansluit bij de belevingswereld van jongeren en dat informatie goed weergeeft wat een opleiding inhoudt. Dat voorkomt teleurstellingen achteraf, met bijbehorende uitval.

Hoe zagen de afgelopen weken eruit?

De afgelopen weken was ik onderdeel van een taskforce die zich bezighield met interne communicatie op het intranet. We hebben samen met de collega’s van onze Dienst Informatievoorziening en Technologie een Sharepoint omgeving gemaakt, om docenten te helpen met het organiseren van online onderwijs. Dat was heel leuk om te doen. Opeens had ik heel intensief contact met mijn collega’s van de ICT. En wat een leuke collega’s! Van de een op de andere dag waren we een team, pakten we het samen aan. Daar kwam zoveel energie vanaf!

Van de een op de andere dag waren we een team, pakten we het samen aan. Daar kwam zoveel enegrie vanaf!

 

Wat betekent dit voor je werk?

De open dag die gepland stond, moest online georganiseerd worden. Dat moest binnen een paar weken vormgegeven worden. Maar hoe doe je dat online als je studiekiezers echt een beleving mee wilt geven? Mijn collega’s hebben samen met de opleidingen heel hard gewerkt om een online open dag neer te zetten. Waar ik echt trots op was, was de livestream van Inholland Radio. Eén van mijn collega’s heeft als DJ de open dag in de studio in Haarlem aan elkaar gepraat. Tussendoor belden studenten in om over hun eigen ervaringen bij hun opleiding te vertellen. Zo konden toekomstige studenten toch op een leuke manier een indruk krijgen van studeren aan Inholland en een eerste indruk van de opleidingen.

Is het niet ontzettend lastig voor studiekiezers om in deze tijd te moeten kiezen?

Ja, absoluut. We hebben geprobeerd te achterhalen hoe jongeren nu omgaan met hun studiekeuze. Wat ze nodig hebben. Het belangrijkste blijkt dan -naast de opleiding- de sfeer op de onderwijslocatie te zijn. Daarom hadden we onze videopartner gevraagd om voor elke locatie een sfeerimpressie te maken met bestaand materiaal. Voor het Proefstuderen, wanneer jongeren een dagje bij een opleiding komen kijken, zijn we met opleidingen in gesprek over werkvormen die daar het beste bij passen. Je wilt jongeren echt meenemen in de inhoud van de opleiding, maar ook ruimte bieden voor interactie. Online heeft ook voordelen. Normaal vinden jongeren het soms spannend om in een volle zaal vragen te stellen, nu is dat -anoniem op de chat- gemakkelijker. Bovendien kunnen ze meelezen met andermans vragen. De drempel wordt dus lager. Dat vind ik leuk om te zien en te leren. Dat zouden we wellicht in de toekomst kunnen behouden.

Online heeft ook voordelen. Normaal vinden jongeren het soms spannend om in een volle zaal vragen te stellen, nu is dat -anoniem op de chat- gemakkelijker.

 

Hoe richt je je werk thuis in?

Het is heel dynamisch: de kinderen thuis, pakketjes die worden afgeleverd tijdens calls. Nu alles door elkaar loopt, moet je goed voor jezelf zorgen. Dat leer ik gaandeweg. Ik begon in de woonkamer met een slechte stoel. Inmiddels heb ik een werkplek voor mezelf gecreëerd met een groot scherm en een bureaustoel. Een groot voordeel is de tools die je ontdekt, zoals Microsoft Teams. Dat biedt echt een uitkomst nu, alhoewel het livecontact nooit echt kan vervangen natuurlijk. De eerste maanden dat ik bij Inholland werkte, bezocht ik alle vestigingen heel intensief, omdat ik overal een goede relatie wilde opbouwen. Daar heb ik nu baat bij. Aan de andere kant heb ik in de afgelopen weken ook nieuwe mensen online leren kennen, en dat werkt ook.

Nu alles door elkaar loopt, moet je goed voor jezelf zorgen.

 

Hoe houd je contact met collega’s?

Sommige collega’s spreek ik nu niet. Je hebt contact met de mensen met wie je moet optrekken. De toevallige ontmoetingen mis ik nu. De dingen gebeuren niet meer vanzelf, je moet er meer moeite voor doen.

Wat zijn eyeopeners voor je?

Ik kan de duidelijke scheiding tussen werk en privé in het ‘pré-corona-tijdperk’ nu beter waarderen. Verder blijft het natuurlijk leuker om mensen gewoon te zien, maar na deze periode ga ik denk ik wel wat vaker andere keuzes maken. Technisch kon het natuurlijk allemaal allang, maar nu is er een sense of urgency om die techniek ook echt te gebruiken om ons werk nog beter te managen. Bovendien tackel je dan direct een groot deel van het stikstofprobleem en files. Het is echt niet altijd nodig om fysiek aanwezig te zijn.