« Terug

Wat wil ik later worden?

‘Wat wil je later worden?’ Dat vraag je meestal aan een kind of tiener. Maar ook op latere leeftijd kun je (nog) dromen over ander werk, over eens iets héél anders gaan doen. Heb je jouw droom al gerealiseerd? Je horizon bereikt? Durf je er nog (een keer) voor te gaan. Waarom eigenlijk niet? Wat houd je tegen? Wil je dat weten? Ga dan op ontdekkingstocht en maak van je droom werkelijkheid. Een droom begint altijd in je hoofd. Je voelt het in je hart, een verlangen. Je ziet jezelf in de baan van een ander en je gelooft dat het kan. Dan komt de planning- en voorbereidingsfase. Je gaat de wereld vertellen dat je een bepaalde functie wel zou zien zitten. De input van anderen zullen je vleugels geven. Gebruik ze om weer een stap dichter bij je droombaan te komen. Je droombaan wordt werkelijkheid. Of niet helemaal, en dan was het misschien niet zo’n goede droom. Maar iedere droom is altijd nog beter dan geen droom. Het onderzoek alleen al zal je nieuwe ideeën opleveren. Het zal je geest scherpen en misschien wel leiden tot een veel betere droombaan. Ga ervoor, geef jezelf de ruimte, stel al je handelen in het teken van dat doel, met heel je hart. En als je uiteindelijk je doel toch niet bereikt? Weet dan dat je het hebt geprobeerd, dat je veel hebt geleerd en dat je de volgende keer…

Hoe organiseer je dat?

  • Stap 1: Stel jezelf de vraag: Wat voor werk zou ik willen doen of wat als alles mogelijk was?
  • Stap 2: Gebruik het stappenplan van de Creatiespiraal of een ander creatiemodel (zie uitwerking hieronder)
  • Stap 3: Ga ervoor, zet door en geniet van het resultaat!

Wat heb je nodig?

  • Een droombaan
  • Creatiemodel (zie voorbeelden uitwerking)
  • Energie, flexibiliteit en doorzettingsvermogen

Investering

Gun jezelf de tijd en ruimte om je droombaan te realiseren. Het kan heel snel gaan, maar ook meer tijd en energie vragen.
 

Wat levert het op?

Dromen zijn toekomstbeelden en gevoelens die je hebt bij je wensen en verlangens. Ze dagen je uit om de voor jou benodigde ervaringen, (zelf)kennis en vaardigheden te vergroten en je (verborgen) talenten te ontwikkelen. En is het volbracht, geniet dan van het behaalde succes. Dit vult je energie weer aan. Je gaat er beter door functioneren en dat is niet alleen plezierig voor jou, maar ook voor jouw omgeving!

 


Uitwerking

Alleen jij kunt je eigen dromen waarmaken. Succes is geen toeval, maar een proces dat jezelf in de hand hebt. We kunnen het allemaal.
Marinus Knoope zegt hierover: ‘Zoals de bloesem in de lente een voorbode is van het fruit in de zomer, zo zijn wensen en verlangens van mensen een voorbode van hetgeen ze later kunnen realiseren. Zoals fruitbomen over precies die kwaliteiten beschikken die ze in staat stellen de eigen fruitsoort te creëren, zo beschikken mensen over precies die kwaliteiten die ze nodig hebben om hun eigen wensen en verlangens te kunnen realiseren.

Modellen

Er zijn meer modellen om je dromen om te zetten in daden. Hieronder staan een aantal voorbeelden:

  • ‘Dromen-durven-doen’ van Bert Tichelaar (EAN: 9789000350346)
  • ‘De Creatiespiraal’ van Marinus Knoope (EAN: 9789080467712)
  • ‘Sterker staan’ van Erik Slagt (EAN: 9789402116144)
  • Business Model You van Tim Clark en o.a. Patrick van der Pijl (EAN: 9789013103724)
In het boek ‘De Creatiespiraal’ neemt Knoope je mee in het proces van creatie, van droom naar droombaan.
Hij onderscheidt daarbij 12 stappen:
1. Wensen

Formuleer je droombaan in een eigen wens, een wens die je ergens in jezelf gevonden hebt. Een echte wens is positief geformuleerd en geeft je een boel energie.
2. Verbeelden
Hoe ziet jouw droombaan (het eindresultaat) eruit? Wat zie je voor je? In deze fase visualiseer je je wens: in je hoofd, in foto’s of op de tekentafel. Houd je aandacht bij een zichtbaar eindresultaat.|
3. Geloven
Geloof zelf in je wens en in de haalbaarheid daarvan. Als jij er al niet in gelooft, wie dan wel?! Bij twijfel bedenk dan: twijfel je aan je wens of aan jezelf? Als je twijfelt aan jezelf, wees je dan bewust dat je niet alles zelf hoeft te doen. Met een oprechte wens vind je vanzelf mensen om je heen die je helpen.
4. Uiten
Het is nu tijd om je wens te uiten. Zet al je enthousiasme en geloof in je eigen wens in, en uit je wens. Loop eens mee met een collega die jouw droombaan heeft. Hoe meer enthousiasme je hierbij inzet, hoe sterker je boodschap zal zijn. Koester de mensen die je enthousiasme delen, deze mensen kunnen jouw bondgenoten in de volgende stap worden.
5. Netwerken
De kunst in het leven is niet om alles zelf te kunnen. Een ondernemend mens is niet iemand die alles kan. Dat kost te veel energie. De kunst is jezelf te omringen met mensen die je kunnen helpen. Kijk vooral ook buiten de gebaande paden en ga op zoek naar samenwerking binnen of buiten de organisatie. Bijvoorbeeld: leidinggevenden, afdeling HR, collega’s, stafmedewerkers, rolmodellen die de baan al vervullen enz.
6. Plannen
Je hebt nu een techniek nodig die je brengt van droom naar werkelijkheid. Plannen speelt zich af precies op de grens tussen fantasie en realiteit. Dat wat gepland is, heeft een sterke neiging ook daadwerkelijk te gebeuren!
7. Beslissen
Op basis van het plan uit de vorige stap maak je met je diegene waarmee je wilt samenwerken de keuze: gaan we dit doen? Beslissen is een moeilijke stap als je het verbeelden, geloven, uiten, onderzoeken en plannen overslaat. Als je de voorgaande stappen met genoeg aandacht hebt uitgevoerd (inclusief het betrekken van de juiste partners) dan groei je naar je beslissingen en keuzes toe.
8. Handelen
Het echte werk is begonnen. Je handelt, je zet alles in. Je ontdekt, gebruikt en ontwikkelt samen met je partners je eigen talenten. Op basis van je plannen maak je stap voor stap je wens tot werkelijkheid.
9. Volharden
Je hebt je heel goed voorbereid maar toch blijken er in de praktijk onverwachte problemen te overwinnen. Het duurt langer. Je mist bepaalde opleiding of praktische vaardigheden. Kortom je wordt geacht te volharden. Vallen en weer opstaan.
10. Ontvangen
Verlangen naar nieuw succes gaat ons meestal beter af dan het genieten van een behaald succes. Genieten van je succes vult je energie weer aan. Je gaat er beter door functioneren en dat is niet alleen plezierig voor jou, maar ook voor jouw omgeving! Ontvang de complimenten en geef ze door.
11. Waarderen
Welke mensen ben je gaandeweg tegengekomen? Wat heb je allemaal geleerd en hoe ben je gegroeid. Maar kijk ook naar de punten die zijn blijven liggen. Waar zaten de irritaties, waar ben je bang voor geweest. Het is nu de tijd voor een grondige evaluatie: heb je nu gekregen wat je werkelijk wenste?
12. Ontspannen
Wie geoogst en genoten heeft, kan langzaam tot rust komen. Een tijd van bezinning. En dan komen de nieuwe wensen. De cyclus is rond.

Zestor, arbeidsmarkt- en opleidingfonds hbo is opgericht door partijen bij de cao-hbo: