Tineke de Haan, Programmaleider Duurzame Inzetbaarheid bij Hogeschool Rotterdam

Header image
Ervoor zorgen dat medewerkers vitaal aan het werk zijn en zich gelukkig voelen in hun werk. Dat is waar Tineke de Haan zich als Programmaleider Duurzame Inzetbaarheid mee bezighoudt. Hoe de coronacrisis haar werk raakt, vertelt zij aan ons.

Je werkt nu vanuit huis. Hoe vond je dat in eerste instantie?

Ik vond het erg moeizaam. Ik ben een sociaal iemand, heb een groot sociaal netwerk. Eenmaal binnen voelde ik me geïsoleerd; de muren kwamen echt op me af. Nu begin ik te wennen. Nu het weer beter wordt en we meer naar buiten kunnen, voel ik me minder opgesloten. Ik werk in een team met 35 collega’s. Normaal gesproken starten we maandag altijd met een professionaliseringsbijeenkomst. Dan deelt iemand zijn kennis en ervaring. Nu hebben we een weekstart via Zoom. Dat gaat opvallend gestructureerd, maar het onderling contact houden vind ik moeilijker vanuit huis. Toch voel ik me niet minder verbonden.

Op welke manier beïnvloedt corona je werk?

Als je het hebt over gezond en vitaal werken, dan spelen zaken zoals beeldschermwerk en werkdruk een rol. Nu iedereen thuis werkt, moet je daarin een nieuwe weg vinden. Vanuit mijn rol speel ik hierop in door veel informatie te geven over thuiswerken en de vraag: ‘Hoe blijf je daar gezond bij?’.

Zo is er in elke situatie iets anders waar je tegenaan kunt lopen als je thuiswerkt.

 

Je hoort regelmatig dat thuiswerken veel energie kost. Hoe komt dat?

Op kantoor heb je vrij veel natuurlijke onderbrekingen van je werk. Even koffie halen of een praatje maken met je collega. Wanneer je thuis werkt, ben je continue gefocust op je laptop. Het werk zuigt je naar binnen als het ware. Voor mij is het nog relatief rustig; ik woon alleen. Ik hoor ook van collega’s met kinderen die met hun partner shifts afspreken. De ochtend werken en de middag met de kinderen of andersom. Als je dan van de laptop wegloopt, zit je gelijk in een andere rol. Er is dan geen rustmoment meer. Ik zie de vermoeidheid toeslaan bij sommigen. Voor docenten geldt dat zij opeens fulltime achter de computer zitten. Dat is een ingrijpende omslag. Zo is er in elke situatie iets anders waar je tegenaan kunt lopen als je thuiswerkt.

Speelt het online vergaderen daar ook een rol in?

Online vergaderen is inspannender dan even met elkaar aan tafel zitten. Het geluid is niet altijd goed, waardoor je goed moet luisteren. Je moet ook continue opletten wie er aan het woord is. Daarnaast is de manier waarop je elkaar ziet op het beeld onwennig. Let maar eens op, aan het begin van de vergadering is iedereen nog even zijn haar goed aan het doen. Het went en gaat steeds beter, maar dat kost nu nog extra energie.

Wat doe je zelf om gezond te blijven?

In eerste instantie lukte dat niet goed. Aan tafel werken is niet goed voor je, je krijgt er fysieke klachten van. Bovendien vind ik het verleidelijk om de laptop de hele dag aan te laten staan. Dan werk je vrijwel continue. Inmiddels lukt het me beter om werk af te wisselen met andere dingen. Even naar buiten, even boodschap doen, even thee drinken met de buren. Dat is beter voor me, ik voel me daardoor ook minder geïsoleerd. Want het mentale aspect speelt natuurlijk ook een rol.

Welk inzicht heeft deze situatie je gebracht?

Ik ben heel dankbaar voor het feit dat ik mijn werk zelf kan indelen. Die autonomie is belangrijk voor me. Door het thuiswerken is dat nu nog gemakkelijker. En ik heb binnen korte tijd veel nieuwe communicatietechnieken geleerd; van Microsoft Teams tot Zoom tot digitaal borrelen. En dat in drie weken tijd. Normaal zouden we daar misschien wel een half jaar over hebben gedaan.

Wat gaat dit in de toekomst betekenen voor thuiswerk?

Als de situatie weer normaliseert zullen mensen ervaren hebben dat thuiswerken kán. Ik werkte al een dag in de week thuis. Ik denk dat dat straks normaler wordt. Zelf vind ik dat een goede ontwikkeling. We krijgen dan minder files en doen het milieu een plezier. Maar wel: thuiswerken in een goede balans met fysieke aanwezigheid.

Wat betekent dit in de toekomst voor jouw werk op duurzame inzetbaarheid?

Ik hoop dat het een extra boost geeft op duurzame inzetbaarheid. De ondertitel van ons werkdrukbeleid luidt: ‘Van werkdruk naar werkgeluk’. Als ik nu kijk in de maatschappij dan zijn we zo vriendelijk voor elkaar. Knikken we beleefd naar elkaar op straat, houden we afstand in de supermarkt. Ik hoop dat we blijvend meer begrip hebben voor elkaars situatie en met compassie naar de ander blijven kijken.