« Terug

Tijd voor een bakkie

Met wie zou jij een boom willen opzetten over je toekomst? Of over iets anders dat je bezighoudt? Je leidinggevende, medewerker of collega? Nodig hem of haar eens uit om een ‘bakkie’ te doen en geef aan waarover je zou willen praten. Bijvoorbeeld over ander werk, doorwerken na je 65-ste, je persoonlijk budget, het volgen van een opleiding, het slimmer combineren van werk en privé, je sterke en zwakkere punten of hoe je kunt groeien, zodat iedereen daar straks de vruchten van plukt. Stuur een leuke kaart als uitnodiging en houd het vooral luchtig. Ga koffie drinken in de kantine, maak een lunchwandeling of ga samen ergens lunchen. Het zal je verbazen hoeveel energie dat geeft. Bedenk ook dat je niet hoeft te wachten op en jaargesprek of periodiek overleg. Praten met je leidinggevende, medewerker, collega kan iedere dag, het hele jaar door!

Hoe organiseer je dat?

Een koffie- of lunchafspraak is zo gemaakt. Vraag je leidinggevende (en die van je gesprekspartner) om wat tijd beschikbaar te stellen en misschien zelfs de lunch te betalen. Geef aan wat je zoal wilt bespreken. Het gaat in deze gesprekken natuurlijk wel verder dan de gebruikelijke prietpraat bij het koffiezetapparaat of kopieermachine.

 • Stap 1: Bepaal met wie je waarover zou willen praten en welk soort gesprek het wordt.
 • Stap 2: Stuur een grappig kaartje, e-mail of benader hem of haar persoonlijk.
 • Stap 3: Plan de afspraak en ga er met open vizier in.
 • Stap 4: Bedenk na afloop wat er gezegd is en hoe je daarmee verder wilt.

Wat heb je nodig?

 • Een uitnodiging
 • Een goede gesprekspartner

Investering

 • Een half uur tot een uur tijd (overleg indien nodig met je leidinggevende)
 • Een paar koffiemunten of lunchbonnen
 • Uitnodigingskaart kopen of gratis e-card gebruiken

Wat levert het op?

Niet voor niets geldt: ‘the best ideas are born over a cup of coffee’. Door eens over je eigen schaduw heen te stappen en in een informele sfeer, doelgericht met je leidinggevende, medewerker of collega te praten over je werk, wat je bezig houdt, waar je tegenaan loopt of wat je mist op het werk, kun je ideeën opdoen om zaken anders aan te pakken. Je hart luchten, zodat je daarna weer lekker verder kunt. Of medestanders vinden om problemen samen op te lossen. Kortom het geeft energie, inzicht en motivatie!

 


Uitwerking

De koffiebreak of lunch is een perfect moment om het eens over iets anders dan het dagelijks werk te hebben. Toch lijkt het soms haast wel een vergadering of moment om uitgebreid te klagen. Dat inspireert niet echt. Wil je juist wel inspiratie opdoen en deze ook uitwisselen? Vertel dan om de beurt over iets wat je op dat moment buiten het werk bezighoudt, in de vorm van een soort mini-Tedtalk. Of ga op een korte ‘date’ met collega’s, waarbij je de tijd neemt om te luisteren naar hun échte passie of nieuwste project. Zo wordt de kantine en lunchwandeling een inspirerende ontmoetingsplek, waar je niet alleen je boterhammen, maar ook wat ‘food for thought’ binnenkrijgt.

Om direct te beginnen, vind je hier 6 tips voor een goed gesprek tijdens de lunch:

 1. Maak je gedachten leeg en ga lekker zitten. Zet al je to-do’s voor even op non-actief.
 2. Stel jezelf volledig open voor inspiratie
 3. Maak oogcontact en noem je gesprekspartner bij naam
 4. Begin neutraal, vraag bijvoorbeeld: wat vind jij het leukste om te doen op werk?
 5. Daarna vraag je: wat is je grootste passie buiten het werk, wat houdt je bezig?
 6. Luister aandachtig en laat je inspireren

(bron:www.theoptimist.nl)

Spiegelgesprek

Samen praten wat jou beweegt en de manier waarop anderen je ervaren, wordt ook wel een spiegelgesprek genoemd. Het gaat bij een spiegelgesprek niet alleen om de woorden. Je communiceert ook door je gezichtsuitdrukkingen, je gebaren, je lach. Verder spelen emoties een belangrijke rol.

Stap 1 • Ontdekken

Kies een collega met wie je in gesprek gaat. Jouw collega vertelt hoe haar dag tot dat moment verlopen is: wat heeft ze gedaan en hoe heeft ze dat ervaren. Luister goed en observeer haar lichaamstaal, haar non-verbale communicatie. Wat valt je op? Wissel daarna van rol: nu vertel jij en observeert je collega.

Stap 2 • Bespreken

Bespreek je observaties. Herken je iets van wat je collega is opgevallen aan de manier waarop je je lichaam en je stem gebruikt als communicatiemiddel? Presenteer je observaties zonder oordeel: geef (als een spiegel) terug wat je gezien hebt.

Stap 3 • Wat wil je bereiken?

Herken je jezelf in de observatie van de ander? Hoe vind je dat? Vind je het prima zoals het is of wil je iets veranderen aan je gedrag?

Stap 4 • Wat ga je doen?

Als je iets wilt veranderen aan je eigen gedrag, maak dan een nieuwe afspraak met de collega om over enkele weken nog eens opnieuw een ’spiegelgesprek’ te hebben.

 

 

Zestor, arbeidsmarkt- en opleidingfonds hbo is opgericht door partijen bij de cao-hbo: