« Terug

Werkbeleving in het hbo

Alle hogescholen doen onderzoek naar de werkbeleving of tevredenheid van hun medewerkers. Zestor en Integron ontwikkelden het Tevredenheid Instrument Medewerkers (TIM) om de werkbeleving in het hbo in kaart te brengen.

Tevredenheid Instrument Medewerkers (TIM)

TIM is een medewerkersonderzoek dat de werkbeleving op hogescholen in beeld brengt. Met TIM beschikt de sector over een praktisch instrument dat onderzoek doet van hoge kwaliteit, specifiek toegespitst op het hbo. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder eigen regie van de hogeschool en biedt mogelijkheden tot benchmarken.

Met de uitkomsten uit TIM kunnen hogescholen aan de slag gaan om te kijken waar verbeteringen van het personeelsbeleid nodig en mogelijk zijn. Het onderzoek kan worden gezien als een startpunt van de discussie met het personeel over wenselijke ontwikkelingen binnen een hogeschool. Daarbij kan de vergelijking tussen opleidingen onderling en tussen hogescholen en het landelijk gemiddelde als uitgangspunt worden gebruikt.

 

Benchmarkrapportage 2014-2016

In deze editie van het benchmarkrapport 'Werkbeleving in hogescholen' zijn de resultaten gebundeld van 24 hogescholen, die van medio 2014 tot medio 2016 een onderzoek naar werkbeleving hebben uitgevoerd. Het is gebaseerd op de antwoorden van ruim 16.000 medewerkers. Ruim driekwart van die medewerkers is tevreden of zeer tevreden met het werk. Die tevredenheid is de afgelopen jaren verder gestegen, van 74 naar 78 procent van de medewerkers. De hogescholen scoren hiermee zeer goed. Opvallend is dat het enthousiasme over hogescholen als werkgever veel groter is dan over de gemiddelde werkgever in Nederland.

 

Ook gebruik maken van TIM?

Zestor biedt hogescholen de mogelijkheid gebruik te maken van dit voor hogescholen ontwikkelde medewerkertevredenheidsonderzoek. 

Voor informatie en vragen kunt u contact opnemen met Henk-Jan Jansen.

 

Meer weten over dit onderwerp?

Henk-Jan Jansen

Beleidsadviseur

070 - 312 21 60

Gerelateerde downloads

Zestor, arbeidsmarkt- en opleidingfonds hbo is opgericht door partijen bij de cao-hbo: