« Terug

Startende docenten in het hbo

De startperiode van een nieuwe docent wordt als een zware periode gezien. Startende docenten worden binnen hogescholen toegerust op hun docentschap door introductiecursussen en het volgen van verplichte didactische cursussen. Ondanks deze mogelijkheden ervaren docenten lang niet altijd de ondersteuning waaraan zij behoefte hebben en zijn ze niet altijd tevreden over de opvang, het takenpakket en de begeleiding.

Hogescholen weten nieuwe docenten niet goed aan zich te binden en/of bieden na verloop van tijd geen vast contract, waardoor deze docenten vertrekken. Dit gegeven is niet nieuw en niet alle betrokkenen zien dit als een probleem of voelen de urgentie om verbeteringen aan te brengen. Hoe komt dit? Wat zijn de wederzijdse verwachtingen en behoeftes? 

Missie: Vliegende start

Met het project Missie Vliegende Start heeft Zestor samen met hogescholen tijd gemaakt voor bewustwording rond de werving, selectie en begeleiding van startende docenten. Dat was nodig. Maar liefst 50% van alle startende docenten verlaat het hbo binnen 4 jaar. Twee jaar lang hebben we het onderwerp geagendeerd, op de kaart gezet, er aandacht voor gevraagd binnen hogescholen in Nederland en er samen over gediscussieerd. Dat leverde waardevolle inzichten op. Deze hebben we in een digitaal magazine voor je opgetekend.

Professionaliseringsbehoeften startende docenten

In 2006 heeft het IVA Beleidsonderzoek en Advies een onderzoek uitgevoerd naar professionaliseringsbehoeften van nieuwe docenten in de sector. Dit project vond plaats in opdracht van Zestor en het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt. Bekijk de resultaten van dit onderzoek in de publicatie Startende docenten

 

Handige links

Meer weten over dit onderwerp?

Gertrud Lemmens

Projectleider

06 - 55 19 58 18

Zestor, arbeidsmarkt- en opleidingfonds hbo is opgericht door partijen bij de cao-hbo: