« Terug

Praktijkvoorbeeld

Ruim baan voor participatie

Wat moet een team in huis hebben om iemand aan te nemen in het kader van de Participatiewet of WMO? Wat levert het de organisatie op en wat kost het? En wat levert het de deelnemer op? Hogeschool Leiden heeft met behulp van de stimuleringsregeling 'Ruim baan voor participatie' een korte film gemaakt over arbeidsparticipatie.

 

Met deze film worden mensen met een arbeidsbeperking in hun kracht gezet. De film laat levendig zien, en dient als voorbeeld voor inspiratie, hoe medewerkers met een beperking juist stimulerend zijn in het onderwijs om de diversiteit in teams te versterken. De beperking wordt niet meer gezien, maar wel het talent van de betreffende medewerker.

Doel van het gebruik van de film

De film is gemaakt met de volgende doelen:

  • Vergroten kennis en bewustwording over arbeidsparticipatie en diversiteit in de doelgroep
  • Verbreden zienswijze op mogelijkheden integratie in bestaande teams
  • Medewerkers van de eigen en andere hogescholen tot nadenken zetten hoe zij zelf en in hun team een arbeidsparticipant op kunnen nemen

De film is onder andere al gebruikt in een voorlichting aan universiteiten en diverse bijeenkomsten ter inspiratie en om de dialoog te voeren over uitvoeren van de participatiewet.

Vervolg

Als vervolg op deze film zal een student van de opleiding toegepaste psychologie voor zijn afstudeeronderzoek onderzoeken of de film een bijdrage levert aan positieve beeldvorming rond de groep arbeidsbeperkten. Met als belangrijk resultaat meer mensen met een beperking toelaten in de hogeschool. 

Bekijk de film

 

Erna Luijendijk

Projectadviseur

06 - 15 26 83 21

Zestor, arbeidsmarkt- en opleidingfonds hbo is opgericht door partijen bij de cao-hbo: