« Terug

Kennisnetwerk Duurzame Inzetbaarheid (online bijeenkomst)

In dialoog over duurzame inzetbaarheid

Het Kennisnetwerk van 9 november staat in het teken van de dialoog over duurzame inzetbaarheid. Tijdens deze bijeenkomst vertellen Josephine Engels (Lector) en Livia Brouwers (kenniskringlid) van de HAN over de Vitaliteitsscan en hoe deze tool bijdraagt aan duurzame inzetbaarheid. 

Investeren in duurzame inzetbaarheid vraagt meer dan ontwikkelen en inzetten van regelingen rondom bijvoorbeeld mantelzorguren of opleidingen. Om vitaal, bekwaam en gemotiveerd te zijn en blijven is het belangrijk dat medewerkers zich bewust zijn van hun huidige balans en gezondheid in het werk. En dat de leidinggevende hier zicht op heeft of krijgt. Het bespreekbaar maken van vitaliteit kan moeilijk zijn. Ook is het soms lastig om te bepalen wat je wel en niet mag bespreken. Of wat je kunt doen met de uitkomsten van het gesprek. 

De Vitaliteitsscan

De Vitaliteitsscan is een gevalideerd instrument waarmee je op een gerichte manier inventariseert hoe vitaal mensen momenteel in het werk staan en of er (onbewuste) signalen zijn waarop kan worden ingegrepen. Het bevordert het bewustzijn van de medewerkers en het versterkt de eigen regie op zijn of haar vitaliteit. 

Tijdens deze bijeenkomst maak je kennis met de (wetenschappelijke) achtergrond én praktische werking van de Vitaliteitsscan. Deze korte kennismaking aan de hand van eigen casuïstiek en dilemma’s zorgt ervoor dat jij en je medewerker of teamgenoten hierover de dialoog kunnen voeren op een competente en veilige wijze.


kennisnetwerk-Zestor.jpgHet kennisnetwerk

Binnen veel hogescholen zijn er interessante ontwikkelingen op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Om de uitwisseling van kennis, instrumenten en ervaringen op dit thema te ondersteunen, faciliteert Zestor een kennisnetwerk Duurzame Inzetbaarheid. Het netwerk komt twee keer per jaar bijeen. De uitwisseling van kennis en kunde over actuele gezondheidsthema’s staat centraal. Het netwerk wordt ook ingezet als klankbord of om onderzoeken uit te zetten.

Wil je meer informatie en/of je aansluiten bij dit netwerk? Neem dan contact op met Leontien Vreeburg via vreeburg@zestor.nl.

Zestor, arbeidsmarkt- en opleidingfonds hbo is opgericht door partijen bij de cao-hbo: