« Terug

#2 Next Generation Leiderschap

De wereld verandert fundamenteel. Ook het hbo speelveld wordt minder voorspelbaar en complexer. Binnen en buiten de grenzen van hogescholen ontstaan veranderingen in samenwerken, innoveren en leren. Voor leiders is het de uitdaging om tussen stabiliteit en wendbaarheid hun rol zo goed mogelijk te vervullen. Maar, is er eigenlijk nog wel een rol voor leiders? En zo ja, hoe ziet dat Next Generation Leiderschap er dan uit en welke kwaliteiten zijn daarbij van belang?

Waar gaan we het over hebben?

In deze sessie onderzoeken we de leiderschapskwaliteiten van de toekomst op basis van recente onderzoeksgegevens. Ook gaan we de kwaliteiten van de leider van morgen ervaren

Globaal programma van deze sessie

Freek Peters geeft een inleiding over Next Generation Leiderschap. Zijn motto: Nieuwe tijden vragen om nieuwe vormen van leiderschap. We don’t need another hero. 
Verder onderzoeken we op een speelse manier de plek van de leider in het organisatiesysteem en de effecten van verschillende typen leiderschap in processen en samenwerking. Dit doen we in twee subgroepen:

  • Subgroep 1: Interpersoonlijk leiderschap
    We onderzoeken hoe de leider van de toekomst verbindingen kan maken vanuit systemisch bewustzijn. Daarbij kijk je op meerdere lagen wat er speelt bij mensen, teams en in het hele veld van de organisatie. Welke dynamieken zien we daar? Wat voor principes gelden er? Wat is de persoonlijke opgave en plek van de next generation leider?
  • Subgroep 2: Leiderschap voorbij de bureaucratie
    We gaan in op verschillende organisatievormen, zoals de bureaucratie of zelforganisatie. Wat doet het met de samenwerking en het op te leveren resultaat? Maar bovenal, wat vraagt dit van de leider? Ervaar in een simulatie wat het effect is van verschillende organisatievormen op samenwerking en resultaat. We zoomen ook in op waar jij als persoon staat qua leiderschap en of dat past bij de opgave van jouw team of  hogeschool. Laat je verrassen, spiegelen en vooral inspireren!

Deze sessie levert naast (nieuwe) kennis ook richtinggevende inzichten en ideeën voor de ontwikkeling van hbo leiders van de toekomst. 

 

Gasten

 

Freek Peters_1.pngFreek Peters

Freek is als organisatiepsycholoog en bestuursadviseur al ruim dertig jaar actief in uiteenlopende organisaties. Als hoogleraar Contextueel Leiderschap aan Tilburg University houdt hij zich bezig met het leiderschap van de toekomst en de betekenis daarvan voor het hier en nu. Zijn speciale belangstelling ligt in het gedrag en de kwaliteiten van de leiders van de toekomst.
Meer weten over Freek?

 

Jane CoertsJane Coerts.png 

Jane is werkzaam als coach, systemisch veldwerker en opleider. Haar aanpak is gericht op het openen van het leervermogen van mens en organisatie. Zij leert anderen waar te kijken, om een symptoom of probleem bij de bron aan te pakken en een eigen antwoord te vinden. Zij is mede-auteur van ‘De Tekens Verstaan’, over plek en ordening als bron in verbindend leiderschap.
Meer weten over Jane?

 

Evelien Boeije Evelien Boeije_0.png

Evelien is senior consultant bij Morgens en houdt zich al een aantal jaar bezig met het thema Leiderschap in de organisatie van de toekomst. Zij heeft meerdere organisaties meegenomen in de simulatie 'Leiderschap voorbij de bureaucratie'. Zij wil mensen en organisaties bewust maken van de verschillende organisatievormen die er zijn. 

 

Moderator

Iedere sessie heeft een moderator/voorzitter die de verbindingen legt naar het thema van de dag en de onderwerpen van de andere sessies, tijd bewaakt, ruimte maakt voor energie en inspiratie, sprekers introduceert en de opbrengst in de gaten houdt. Voor deze sessie is dit:

Margo van EijckMargo van Eijck_0.png

Margo is werkzaam als zelfstandig coach en adviseur in het werkveld van organisatie en innovatie. Daar waar mensen en teams werken aan (persoonlijke) ontwikkeling en samenwerking. Margo beschouwt leiderschap, vanuit kennis én zelfkennis, als motor voor groei en succes. Met jarenlange ervaring als leider, nu in de rol van coach en moderator in leiderschapsprogramma’s, inspireert zij anderen om stappen te zetten. Meer informatie over haar ervaring en werkwijze vind je op: www.margovaneijck.nl.

 

 

GESLOTEN
Inschrijven voor deze sessie is helaas niet meer mogelijk. Het maximaal aantal deelnemers is bereikt.
Je kan je nog wel inschrijven voor de wachtlijst, via info@zestor.nl (graag aangeven voor welke sessie je op de wachtlijst wilt). 

Zestor, arbeidsmarkt- en opleidingfonds hbo is opgericht door partijen bij de cao-hbo: