« Terug

#1 Wendbaarheid? #hoedan?

Snel en flexibel inspelen op de omgeving is voor veel onderwijsinstellingen een uitdaging. Projecten zijn groot en complex, en er zijn veel verschillende belangen en stakeholders. Een curriculum dat compleet herzien moet worden of de implementatie van een nieuw systeem? Als het plan geschreven is, is de omgeving weer veranderd.

Waar gaan we het over hebben?

De roep om ‘wendbaarheid’ klinkt steeds luider in onderwijsland. Maar hoe doe je dit nu eigenlijk echt? Hoe organiseer je je als team op zo’n manier dat de klantvraag leidend is bij de beslissingen die je neemt, de producten die je oplevert of de diensten die je levert? Daar zijn hele boeken over geschreven, die gaan wij niet met je doornemen. Wat we wel doen? We gaan in op twee organiseerprincipes: Agile en Lean. We leggen de verschillen en overeenkomsten uit en behandelen een aantal praktijkvoorbeelden vanuit het onderwijs. Uiteraard gaan we ook in op de vraag in hoeverre jij zelf al rondom de klant georganiseerd bent en wat daar voor nodig is. 

Globaal programma van deze sessie

Tijdens deze sessie gaan we samen actief aan de slag met de volgende onderwerpen:

  • Basis Agile & Lean 
    Agile & Lean werken binnen een hogeschool. Wat zijn de principes? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen Agile en Lean? Wat kun je hiermee als HRM professional?
  • Continu Verbeteren reis van Saxion 
    Hoe zit het programma in elkaar? Wat zijn de successen en de strubbelingen? Wat vraagt dit van de HRM-afdeling? De Continu Verbeteren reis van Saxion is ons houvast gedurende de gehele sessie.
  • De impact 
    De impact van wendbaarheid op leiderschap, teams en projecten. Wat vraagt een wendbare organisatie van het leiderschap? En van hoe teams samenwerken? Maar ook, wat levert het op?

Na afloop van deze sessie heb jij concrete handvatten, om morgen aan de slag te gaan met de wendbaarheid van jouw hogeschool.

 

Gasten
 

Monique StamMonique Stam_0.png

Monique is bestuurssecretaris, ad interim directeur Dienst HRM én programmamanager Continu Verbeteren bij Saxion. Saxion is als hogeschool vooruitstrevend op het gebied van Lean werken. Tijdens de sessie deelt Monique ervaringen, succesverhalen en strubbelingen op weg naar een Continu Verbeteren organisatie.
Meer informatie over het Saxion Continu Verbeteren programma 

 

 

 

 

Hidde Moerman & Maarten van der MolenHidde Moerman_0.pngMaarten van der Molen.png

Hidde en Maarten zijn Agile & Lean specialisten vanuit Morgens. Zij begeleiden hogescholen bij het creëren van wendbaarheid. Tijdens de sessie zullen zij theorie en praktijk op een energieke en creatieve manier met elkaar verbinden.

 

 

Moderator

Iedere sessie heeft een moderator/voorzitter die de verbindingen legt naar het thema van de dag en de onderwerpen van de andere sessies, tijd bewaakt, ruimte maakt voor energie en inspiratie, sprekers introduceert en de opbrengst in de gaten houdt. Voor deze sessie is dit:

Koen JanmaatKoen Janmaat.png

Koen is partner bij Morgens en verantwoordelijk voor opdrachten binnen het onderwijs. De onderwijssector boeit hem. Hij gelooft dat door te werken aan zowel de veranderkant als de organisatorische kant, onderwijsinstellingen zichzelf continu kunnen verbeteren. Vanuit Morgens heeft Koen interviews gehouden met bestuurders van hogescholen over ‘het hbo van Morgen’, het resultaat hiervan is uitgewerkt in dit rapport

 

 

 

 

INSCHRIJVING GESLOTEN
Inschrijven voor deze sessie is helaas niet meer mogelijk. Het maximaal aantal deelnemers is bereikt.
Je kan je nog wel inschrijven voor de wachtlijst, via info@zestor.nl 
(Graag naast je contactgegevens ook aangeven voor welke sessie je op de wachtlijst wilt). 

Zestor, arbeidsmarkt- en opleidingfonds hbo is opgericht door partijen bij de cao-hbo: